ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Low Current Muscle Stimulation - Μυϊκή Διέγερση Χαμηλής Έντασης

imitrigonikos_palmosΤο 1983 η Libero Electronics ξεκίνησε έρευνες που αφορούσαν στην αναζωογόνηση και διέγερση μυϊκών ομάδων οι οποίες βρίσκονται σε ακινησία λόγω διάφορων αιτίων (εγκεφαλικά, μακρόχρονος περιορισμός σε κρεβάτι, κλπ.) Η μέχρι τότε κυρίαρχη σκέψη πίσω από τη φυσιοθεραπεία ήταν η διέγερση των μυϊκών ομάδων με σχετικά υψηλά ρεύματα (100mA) σε χαμηλές τάσεις (100 έως 140 Volts). Οι συνηθισμένες κυματομορφές, ημιτονοειδής ή σχετικές παραλλαγές, με αλλαγές στη συχνότητα και στη κυματομορφή, χρησιμοποιούνταν ως μέσο σοκαρίσματος του μυ για να τον διεγείρουν.

Το ερευνητικό τμήμα μας, ακολουθώντας μια επαναστατική προσέγγιση, εφήρμοσε υψηλές τάσεις (220 έως 240 Volts) σε συνδυασμό με χαμηλά ρεύματα (8 - 10 mA) χρησιμοποιώντας μόνο θετικές κυματομορφές. Τρία χρόνια εντατικού πειραματισμού είχαν σαν αποτέλεσμα την καθιέρωση ενός ημιτριγωνικού παλμού με μέγιστη τάση τα 240 Volts, μέγιστη ένταση ρεύματος 8mA και χρήση συχνοτήτων αποκατάστασης και εκγύμνασης από 10 έως 90 Hertz.

Αυτός ο νέος τύπος παλμού έχει δείξει ότι:

  • μπορεί να φτάσει και να διεγείρει οποιαδήποτε μυϊκή ομάδα
  • δεν προκαλεί πόνο η δυσφορία κατά τη διάρκεια της θεραπείας
  • δεν προκαλεί σοκ στους μυς
  • δεν επηρεάζει την ευαίσθητη εσωτερική ηλεκτρική ισορροπία των υγιών κυττάρων

Ο παραπάνω παλμός έχει εισαχθεί με επιτυχία σε όλες τις συσκευές ηλεκτρονικής μυοδιέγερσης της Libero Electronics με ουσιαστικά αποτελέσματα στη σύσφιξη και αδυνάτισμα καθώς και στο λεμφικό drainage.

Λεμφικό Drainage Τεσσάρων Φάσεων

lemfiko_drainageΛίγα λόγια για τη λεμφική κυκλοφορία

Είναι γνωστό ότι και η τελευταία γωνιά του σώματος τροφοδοτείται από τα τριχοειδή αγγεία, μέσα από τα οποία το αίμα φτάνει σαν αρτηριακό και φεύγει σαν λεμφικό. Στο επίπεδο αυτό των τριχοειδών αγγείων αρχίζει το λεμφικό σύστημα. Μέσω των λεμφοφόρων τριχοειδών, που στη πορεία τους προς το κέντρο [μείζονα & ελάσσονα θωρακικό πόρο] αποκτούν όλο και μεγαλύτερη διάμετρο, η λέμφος παρασύρει και παίρνει μαζί της μεγάλο μέρος αποβλήτων και αχρήστων ουσιών που αποβάλλουν τα κύτταρα.

Η σημασία λοιπόν της λέμφου για τη ζωή του κυττάρου είναι αυτονόητη, μιας και κυκλοφορεί - συλλέγεται ανάμεσα και από το τελευταίο κύτταρο του οργανισμού μας.

  • Απομακρύνει από το περιβάλλον του κυττάρου μεγαλομοριακών ενώσεων και διαφόρων προϊόντων μεταβολισμού, όπως διάφορα λευκώματα, λίπος.
  • Ελέγχει την καθαρότητα του μεσοκυττάριου υγρού.
  • Επαγρυπνεί για την επιτυχή άμυνα του οργανισμού.

Η κίνηση της λεμφικής κυκλοφορίας είναι πάρα πολύ αργή. Μεταφέρει 300 cc/h ενώ η αρτηριακή 350000 cc/h.

Ο κυριότερος μηχανισμός κίνησης της λέμφου είναι οι συσπάσεις των σκελετικών μυών ο οποίος υποβοηθάτε από τις συσπάσεις των τοιχωμάτων των λεμφαγγείων, που είναι περίπου 10 ανά λεπτό και προωθούν την λέμφο από την περιφέρεια στο κέντρο.

Επιταχύνοντας την Λεμφική Κυκλοφορία
Το ζητούμενο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να επιταχύνουμε την ταχύτητα της λεμφικής κυκλοφορίας. Όπως προαναφέραμε, οι συσπάσεις των σκελετικών μυών παίζουν σημαντικό ρόλο στη λεμφατική ροή. Ετσι, για να επιταχύνουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της λεμφικής κυκλοφορίας, η Libero Electronics εισήγαγε το 1986 την πρώτη ηλεκτρονική συσκευή λεμφικού drainage με μυοδιέγερση τεσσάρων φάσεων. Η διέγερση των μυών ξεκινάει από τις γάμπες, στη συνέχεια διεγείρει και τους μηρούς, κατόπιν και τους γλουτούς και κατόπιν και τους θωρακικούς μυς. Με αυτόν τον τρόπο παροχετεύεται αποτελεσματικά το λεμφικό υγρό στους συλλεκτικούς πόρους με επιταχυμένο ρυθμό.

Περαιτέρω βελτίωση στη κίνηση τεσσάρων φάσεων επιτυγχάνθηκε με την εισαγωγή του FSS (Frequency Surround System)  σύστημα το οποίο διεγείρει ακόμα πιο αποτελεσματικά τους σκελετικούς μυς.

Frequency Surround System

Το F.S.S. είναι μια επαναστατική καινοτομία στις ηλεκτρονικέςsff συσκευές μυοκίνησης. Η μέθοδος αναπτύχθηκε με βάση μία έρευνα που αφορά στην ανάλυση της μυϊκής κίνησης των μεγάλων πρωταθλητών.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, Ρώσοι γιατροί και προπονητές που μελετούσαν τους παράγοντες που κάνουν κάποιους αθλητές να έχουν ανώτερα αποτελέσματα από άλλους. Παρατήρησαν λοιπόν ότι οι μυς αυτών των αθλητών, τη στιγμή της τελικής προσπάθειας είχαν μια μικρή αυξομείωση στη συχνότητα σύσπασής τους. Με έναυσμα τη παρατήρηση αυτή άρχισαν τις έρευνες.

therapeiesΜετά από τέσσερα χρόνια μυϊκών αναλύσεων έγιναν οι πρώτες ουσιαστικές διαπιστώσεις, που έδειξαν ότι οι μυς των προικισμένων αθλητών, τη στιγμή της μέγιστης διάτασης, παρουσιάζουν μικρές αλλά συστηματικές αυξομειώσεις της συχνότητας της μυϊκής σύσπασης.

Μετά από τέσσερα χρόνια μυϊκών αναλύσεων έγιναν οι πρώτες ουσιαστικές διαπιστώσεις, που έδειξαν ότι οι μυς των προικισμένων αθλητών, τη στιγμή της μέγιστης διάτασης, παρουσιάζουν μικρές αλλά συστηματικές αυξομειώσεις της συχνότητας της μυϊκής σύσπασης.

Χρειάστηκαν δύο ακόμα χρόνια για να μετρηθεί η συχνότητα της μυϊκής ταλάντωσης και ταυτόχρονα το παραγόμενο ενεργειακό όφελος.

Οι μετρήσεις κατέδειξαν ότι οι αυξομειώσεις αυτές κυμαίνονται από 2 έως 5 Hertz και έχουν άμεση σχέση με το ταλέντο των αθλητών. Οι μετρήσεις έδειξαν επίσης, και εκεί είναι η ουσία, ότι έχουμε αύξηση του παραγόμενου έργου από 10 έως 30%. Το ποσοστό της αύξησης του παραγόμενου έργου έχει άμεση σχέση με τη συχνότητα. Δηλαδή η μέγιστη αυξομείωση της συχνότητας ταλάντωσης (5Hz) παράγει και μεγαλύτερο έργο (30%).

Η Libero Electronics, πάντα πρώτη σε καινοτομίες, βασισμένη στην έρευνα αυτή, εισήγαγε την αυξομείωση της συχνότητας  σύσπασης των μυών στον τομέα των ηλεκτρονικών συσκευών μυοκίνησης. Κατάφερε έτσι να μετατρέψει άμεσα την αύξηση του παραγομένου έργου σε ορατά αποτελέσματα. Οι έρευνες έδειξαν ότι η χρήση του FSS έχει 30% καλύτερο αποτέλεσμα σε αδυνάτισμα, σύσφιξη και κυτταρίτιδα.

BioEnergy (Βιοενέργεια)

Η επιστήμη της Βιοενεργητικής βασίζεται στην εμπειρικήbio_energy μελέτη των διαφόρων μορφών και ποσοτήτων ενέργειας, όπως του ηλεκτρικού πεδίου, μαγνητικού πεδίου, περιστροφικού πεδίου, εγκεφαλικών κυμάτων, νευρολογικών εκπομπών, κυψελοειδούς και ατομικής ακτινοβολίας. Αυτή η επιστήμη συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τα στοιχεία, στο πώς αυτές οι απτές και λεπτές ενέργειες αλληλεπιδρούν μεταξύ βιολογικών συστημάτων και φυσικών υλικών και πως η εναλλασσόμενη πληροφορία οδηγεί σε ιατρικές λειτουργίες. Έτσι λοιπόν η επιστήμη της Βιοενεργητικής είναι  απαραίτητη στην επαγγελματική μελέτη και κλινική εφαρμογή  όλων των κοινών και ολιστικών ιατρικών μεθόδων.

Η συνδεδεμένη εξάσκηση της Βιοενεργητικής θεραπείας περιέχει ιατρική υπνοθεραπεία, νευρολογικό προγραμματισμό, ψυχιατρική θεραπεία (όπως Reiki), πίεση αγγείου με βελόνα, ηλεκτρικό βελονισμό, χρωματική θεραπεία με λέιζερ, φως και ήχο, βοτανική ιατρική, βίο-ανάδραση, ψυχοτροπικές συσκευές, ηλεκτρομαγνητικές θεραπείες και ηλεκτρο-νευρο-μυική διέγερση.

Η επιστήμη και η ιατρική της βιοενέργειας είναι μία διεθνώς δεκτή ακαδημαϊκή επιστήμη. Ακόμα και το συντηρητικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας ονομαζόμενο από τον Bauman, "Μ.Ι.Τ." της Ρωσίας, έχει το δικό του Τμήμα Βιοενέργειας με ειδικό εργαστήριο και εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Την 18η Οκτωβρίου 1994 το Αμερικάνικο Συμβούλιο ίδρυσε ένα ειδικό τμήμα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institutes of Health - N.I.H.) που ονομάστηκε Υπηρεσία Εναλλακτικής Ιατρικής (Office of Alternative Medicine). Ο εθνικός προϋπολογισμός για το 1995 ήταν $5.4 εκατ. για την διεξαγωγή κλινικών ερευνών και την σύμπραξη ιατρικών μεθόδων και τεχνολογιών χρησιμοποιούμενες σε διαγνώσεις και θεραπείες. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Ιατρικής ταξινομούν την Βιοενέργεια και όλες τις πληροφορίες για την τεχνολογία της σε μια κατηγορία επονομαζόμενη "Βιοηλεκτρομαγνητική".

Ιστορικά, οι θεραπευτικές ιδιότητες των μαγνητικών πεδίων ήταν γνωστές από τα αρχαία χρόνια. Η χρησιμοποίηση φυσικών μαγνητών για θεραπείες εμφανίστηκαν στην εποχή του Πυθαγόρα. Ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, ο Δημοκράτης και άλλοι φιλόσοφοι και φυσικοί της Αρχαίας Ελλάδας ήξεραν ότι για την ύπαρξη της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας της γης και τον σημαντικό ρόλο που παίζει για κάθε ζωντανό οργανισμό. Ονόμασαν αυτή την ενέργεια Αθηνά. Με τον συνδυασμό των ηλεκτρομαγνητικών ενεργειών της γης και των φυσικών μαγνητών πέτυχαν σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Αυτή η μέθοδος θεραπείας όμως είχε ξεχαστεί για πολλά χρόνια. Στον 16ο αι., ο Παράκελσος άρχισε ιατρικά πειράματα με την εφαρμογή φυσικών μαγνητών. Ο Oersted το 1820 παρατήρησε την παρουσία το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω από έναν ηλεκτρικό αγωγό. Αυτή ήταν η πρώτη επιστημονική προσέγγιση και παραγωγή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Σαράντα χρόνια αργότερα ο Maxwell ερεύνησε και διατύπωσε την ηλεκτρομαγνητική θεωρία και την παρουσίασε με τον όρο "Ηλεκτρομαγνητισμός".

Η επιβεβαίωση της ύπαρξης αυτής της ενέργειας στις δεκαετίες του 1950 & 1960, οδήγησε τους γιατρούς σε έρευνες σε πολλές χώρες και την εκκίνηση συστηματικών ερευνών στην χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην θεραπεία χρόνιων ασθενειών που δεν έδειχναν σημάδια βελτίωσης χρησιμοποιώντας συμβατικές θεραπείες.

Η σημαντική επιστημονική και κλινική έρευνα έδειξε ότι η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων  επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα ενώ άλλες έρευνες απέδειξαν θετικά αποτελέσματα στην θεραπεία της αϋπνίας και της υπερέντασης. Στην Ρωσία, χαμηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου αντιμετώπισε επιτυχώς αρθρίτιδα, έλκος, υπερένταση, χρόνιους πόνους, εγκεφαλική παράλυση, νευρολογική ανωμαλία και παρενέργειες χημειοθεραπείας καρκίνου. Παλλόμενα ηλεκτρομαγνητικά πεδία απεδείχθη ότι επιταχύνουν την ανάρρωση επιδερμικών τραυμάτων αυξάνοντας τον ρυθμό παραγωγής επιθηλιακών κυττάρων. Εναλλακτικά τα συγκεκριμένα ηλεκτρομαγνητικά κύματα επιδιόρθωσαν επιτυχώς τραυματισμένα δίκτυα αγγείων. Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία καταστέλλουν αποτελεσματικά φλεγμονώδεις μεμβράνες. Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι η διέγερση αυτή  μπορεί να βελτιώσει στην περιφερειακή αναγέννηση των κινητικών νεύρων, των αισθητήριων νεύρων και την αναγέννηση του νωτιαίου μυελού.

Η Libero Electronics? έχει συμπεριλάβει την Ηλεκτρομαγνητική Βιοενέργεια στα μηχανήματά της και σε ηλεκτρονικές συσκευές μυϊκής διέγερσης αλλά και στις συσκευές αφιερωμένες στην Βιοενέργεια.